Robotmelken (deel 8)

Discussieer hier over alles wat te maken heeft met melkproductie.

Moderator: Moderators

Re: Robotmelken (deel 8)

Berichtdoor Sander » di mei 05, 2015 21:19

Corjan schreef:Kreeg net een prijs voor een buffertankie van Lely $16300 :shock: :? :evil: (n)


dat is voor jou toch een dagje melken? :wink:
Sander
 
Berichten: 30455
Woonplaats: Eeserveen
Beroep: Melkveehouder
Interesses: fokkerij

Re: Robotmelken (deel 8)

Berichtdoor Harry K » wo mei 06, 2015 09:42

Wim R schreef:Laatste week naar verschillende robotjes gekeken. Zit veel verschil in hebben we al gezien. SAC prima eenvoudig machien, toch een heel tijdje bij staan te kijken en geen mislukte aansluitingen . Dealer is ook een bedrijf dat er voor 300% achter staat. Nu nog zien of we een goede opstelling in de stal kunnen maken. Ook naar een paar lelys geweest, viel mij echt tegen. Veel mislukkingen met aansluiten , rumoerig machien en kreeg geen goed gevoel bij. De rest komende weken nog goed bekijken. Nieuwe fulwood merlin box is mooi spul, hetzelfde als boumatic. Nog geen offertes gehad dus het spannendste komt nog. Tips en ervaringen zijn welkom (y)

Beste Wim R,
Bijzondere handel, die van de melkrobots.

Ik wil er online wel wat ervaringen van delen, met de intentie dat er uiteindelijk wellicht betere onderhoudscontracten aan de robotgebruikers worden overlegd.

Mijn tip zou zijn om slechts de onderhandelingen met een leverancier aan te gaan wanneer deze hun melkrobot voor maximaal een cent per liter voor minstens 10 jaar volledig kan onderhouden.

Zo waren wij bij GEA, Delaval en Lely de onderhandelingen ingegaan. Mede gezien de ervaringen op fora o.i. geen onredelijke stelling.

Vaak kregen we te horen dat dat geen verstandig uitgangspunt van ons was omdat we dan uiteindelijk te veel zouden gaan betalen. Hun robot was zelfs goedkoper dan die ene cent..
Maar om een dergelijk contract rond te breien bleek bij allen een hele toer..

In de meeste onderhoudscontracten staat omschreven welke delen van de machine onder het onderhoudscontract valt.
Maar omdat er op die wijze zeer veel delen niet genoemd staan, is later de kans op onduidelijkheden groot. Er viel veelal echter wel te praten om het andersom te benoemen: dus alles, behalve... (meestal compressor en pc).

Verder wist er een vertegenwoordiger de onderhandelingen dermate te rekken, dat de bouw en voorbereiding op de plaatsing door ons werd opgeschort. Dit om niet voor voor het voldongen feit te komen dat aldaar dan nog slechts ‘zijn’ robot geplaatst zou kunnen worden, en we dan wel met elk onderhouds- en/of koopcontract akkoord moesten gaan.

De enkelbox MIone was bij GEA (MCN-Noord) direct al duurder dan die andere merken. Maar omdat in het veld de gebruikers tot dusver grotendeels lovend zijn aangaande de onderhoudskosten, dachten we dat dit dan wel tot uiting zou komen in de bedoelde contractuele onderhoudskosten. Helaas: GEA zelf bleef bij haar onderhoudscontract van maximaal 3 jaar. Wanneer de dealer een langduriger onderhoudscontract wilde afsluiten, moesten zij dat dan zelf maar doen. Groot was onze verbazing toen uiteindelijk bleek dat er dan voor een tienjarig onderhoudscontract meer dan 1,3 cent moest worden betaald. Das op ruim 6,5 ton melk gedurende de looptijd €20.000 ! méér dan die ene cent. Daarmee stelden we vast dat de dealer zelf nu niet bar veel vertrouwen in haar product heeft, en zij dat dan al helemaal niet van ons (betrekkelijke leken) mag verwachten.

Ondertussen lanceerde Fullwood haar nieuwe M2erlin. Dat lijkt mooi, echter ook bij deze wordt vooralsnog aan slechts maximaal 5-jaars onderhoudscontracten gewerkt. De jaren daarna zou de dealer dan zelf moeten indekken. Probleem in deze is de compleet nieuwe elektrische werking. De dealer was nog wat terughoudend in het aanbieden van
onderhoudscontracten bovenop die 5 jaar. Ik kreeg wel de indruk dat daar op niet al te lange termijn mogelijkheden ontstaan, maar dat we met onze eisen wellicht nog net wat te vroeg kwamen.

Bij Lely hadden we vele inhoudelijke bedenkingen betreffende het Master-servicecontract van het Lely Center Noord, en ketsten de onderhandelingen af op het volgende.
De vertegenwoordiger van het Lely Center Noord stelde hier van meet af aan dat het we Master-contract in principe net zo lang konden aanhouden als we wensten. „Dus levenslang voor de betreffende A4?“ vroegen we. „Ja hoor, geen probleem“ was het antwoord.
Uiteindelijk bleek in de kleine lettertjes te staan dat er na 10 jaar dan een herconditionering verplicht werd gesteld. Dat was echter nooit met ons besproken. Ons inziens was dat het zelfde als einde-contract. Maar daar bleef het niet bij.
Ook wensden zij de prijs van het servicecontract gedurende de looptijd naar eigen inzicht aan te kunnen passen..
Verder stond in het servicecontract dat het Lely Center Noord de overeenkomst éénzijdig binnen de gestelde 10 jaar kan ontbinden. Daarmee werd dus zelfs gedurende de termijn van het servicecontract niet de door ons vereiste essentiële garantie op service gegarandeerd. Staat tegenwoordig gewoon allemaal standaard in hun onderhoudscontracten en viel verder niet over te praten.

De onderhandelingen met Delaval gingen ondertussen gestaag en betrekkelijk voorspoedig door. De vertegenwoordiger was vakbekwaam en bezat de nodige juridische kennis. Das handig, want jurisprudentie is een hobby van me.
Uiteindelijk zijn we er samen uitgekomen en melken we sinds januari naar volle tevredenheid met een VMS van Delaval.
Je moet de waarheid niet verwarren met de mening van de meerderheid.
Harry K
 
Berichten: 89
Beroep: Melkveehouder

Re: Robotmelken (deel 8)

Berichtdoor Kees99 » wo mei 06, 2015 09:50

Tja Harry handelen met grote letters en werken met kleine letters. Zo gaat het ook in de voer industrie.
Kees99
 
Berichten: 981

Re: Robotmelken (deel 8)

Berichtdoor maistro » wo mei 06, 2015 10:34

Ok dus delaval kon jou een contract aanbieden voor een langere looptijd 5-10jaar en langer
voor <1 cent :?:
De overheid maakt spelregels die de logica van zuinig boeren onlogisch maakt.....
maistro
 
Berichten: 4743

Re: Robotmelken (deel 8)

Berichtdoor maistro » wo mei 06, 2015 10:38

mooi dat het goed draait (y)
las op ander forum een slecht verhaal van de vms
misschien kun jij die mensen helpen ? pb sturen
heb zelf geen kennis van vms
http://melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/79050/
De overheid maakt spelregels die de logica van zuinig boeren onlogisch maakt.....
maistro
 
Berichten: 4743

Re: Robotmelken (deel 8)

Berichtdoor Harry K » wo mei 06, 2015 11:00

@maistro: Dank je.
Die discussie volg ik daar ook, maar vind het raar dat deze boer(in) geen ervaren collega's in deze lijkt te willen ontvangen voor opinie en advies. En zó ervaren zijn wij nog niet: melken er nog geen 4 maand mee.
Je moet de waarheid niet verwarren met de mening van de meerderheid.
Harry K
 
Berichten: 89
Beroep: Melkveehouder

Re: Robotmelken (deel 8)

Berichtdoor Nix » wo mei 06, 2015 13:18

De makkelijkste manier om de onderhoudskosten te drukken zijn voldoende melk per robot. >625k/box. Dat is mijn ervaring. Mooi dat het klotum eraf is.
Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt aan iedereen gedacht
Nix
 
Berichten: 298
Beroep: tob-boer

Re: Robotmelken (deel 8)

Berichtdoor Arie » wo mei 06, 2015 14:31

Dat niemand een volledig onderhoudscontract voor max 1 cent per liter is helemaal niet zo vreemd. Het is hier op forum wel meer genoemd: dan laat men de monteur voor elke scheet opdraven. Dus die dealers kijken wel uit om zoiets af te sluiten. Want het is met robots nou eenmaal zo: er is weleens wat mee. Het meeste kan je zelf. Als je handig bent (en een beetje geluk heb), komt de monteur maar 2 of 3 x int jaar op pad (y) Maar als je dr zelf niks aan doet en bij alles in de foon kruipt, dan kan dat makkelijk wel 2 of 3 x in de maand zijn :roll:
Avatar gebruiker
Arie
 
Berichten: 2781
Woonplaats: Alblasserwaard
Beroep: Melkveehouder
Interesses: melkkoeien

Re: Robotmelken (deel 8)

Berichtdoor koein » wo mei 06, 2015 15:00

Wij melken ook met de Delaval VMS, rekening van onderhoud is altijd eem slikken. Dus ook maar even de opties van de contracten bekeken, eigenlijk alles behalve arbeid valt buiten het contract, en dat kan bij enkel periodiek onderhoud lang niet uit.
koein
 
Berichten: 1618
Woonplaats: Rutten (NOP)
Beroep: melkveehouder
Interesses: Koein,fokkerij,voeding,voetbal

Re: Robotmelken (deel 8)

Berichtdoor kobonde » wo mei 06, 2015 17:35

In Dk kun je wel een bijna volledig ondehoudskontrakt krijgen, en er zijn wel dingen die je zelf moet
vervangen maar de onderdelen zelf zijn incl, tepelvoering, flexslangen de kompresser en Pc zijn niet bij.
Dit kost bijna 12000 Euro/jaar voor twee vms en, dus je kan het goed doen voor een cent als je genoeg
koeien er bij doet.
kobonde
 
Berichten: 1858
Woonplaats: Denemarken
Beroep: Veehouder
Interesses: Vrouwen en koeien

Re: Robotmelken (deel 8)

Berichtdoor HoK » wo mei 06, 2015 21:44

Na een aantal jaren begint iig bij een Lely wel het een en ander te slijten. De eerste jaren is een Select contract interessant; maar een Master contract is zeker na 5+ jaar net zo duur. Plus je hoeft zelf niet zoveel te doen.
HoK
 
Berichten: 1111

Re: Robotmelken (deel 8)

Berichtdoor Nix » do mei 07, 2015 14:30

Je kunt ook best veel zelf doen. Van de arbeidskosten en voorrijkosten raak je toch niet af. Veel onderdelen zijn niet specifiek voor een melkrobot. Maar je moet goed zoeken. Je kunt onderdeelnummers van bv festo niet 1op1 gebruiken.
Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt aan iedereen gedacht
Nix
 
Berichten: 298
Beroep: tob-boer

Re: Robotmelken (deel 8)

Berichtdoor Arie » do mei 07, 2015 16:49

Zijn er hier mensen die wel eens nieuwe afdichtingen in lekkende persluchtcilinders zetten? Is dat interessant of lekken ze met een paar weken weer :?:
Avatar gebruiker
Arie
 
Berichten: 2781
Woonplaats: Alblasserwaard
Beroep: Melkveehouder
Interesses: melkkoeien

Re: Robotmelken (deel 8)

Berichtdoor hannibal » do mei 07, 2015 21:51

Arie schreef:Zijn er hier mensen die wel eens nieuwe afdichtingen in lekkende persluchtcilinders zetten? Is dat interessant of lekken ze met een paar weken weer :?:


:yes: vaak genoeg gedaan, maar olie of siliconespray doet soms ook wonderen :mrgreen:
Btw persluchtcilinders zijn uitgevonden om te gaan lekken, en bij liggende cilinders moet je soms de messingbus ook vervangen die in de kop zit van de cilinder, dan is keerringen vervangen niet afdoende :idea:
A ship is safe in the harbor, but that's not what it's build for.
Avatar gebruiker
hannibal
 
Berichten: 3032
Woonplaats: @ the farm
Beroep: financier van nutteloze instellingen en compressor expert
Interesses: koeien,mechanisatie, melkrobots.

Re: Robotmelken (deel 8)

Berichtdoor postma friesland » vr mei 08, 2015 05:43

in onze melkstal verkankerd het eind waar de kering in zit door de koeienlucht, nu zit er alleen nog een lipseal in en om de zoveel tijd even schoonmaken (n)
postma friesland
 
Berichten: 786
Woonplaats: Saskatoon
Beroep: dairy farmer
Interesses: koeien, voeren.

VorigeVolgende

Keer terug naar Koe en melken

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten