Pagina 1 van 24

lijnenteelt of inteelt

BerichtGeplaatst: zo apr 02, 2006 21:27
door aj-prins
hoe staan jullie hiertegenover.wat is het?

ik zoek zelf het noodlot nog weleens op om een betere koe te fokken.lees je de verhalen van alle oude bekende fokkers dan paarden ze broers met zussen ,of neefjes weer met nichtjes om zo weer bij die ene superkoe te komen.
of moet je meer vers bloed invoeren zodat ze gezond worden van erfelijke gebrekken?

BerichtGeplaatst: zo apr 02, 2006 22:18
door Hans van Bergen
bah!

BerichtGeplaatst: zo apr 02, 2006 22:37
door Gerrit
We kennen het resultaat:
Celsius, Labelle, etc.
Hebben we echt meer van zulke nodig?
Als je gaat kijken hoe men het 80-100 yr terug deed, dan lees je altijd over de inteelt hoe het in goede results resulteerde, maar je leest nooit over de missers :?
'k Denk dat de kansen niet zo hoog

BerichtGeplaatst: zo apr 02, 2006 22:39
door Gerrit
We kennen het resultaat:
Celsius, Labelle, etc.
Hebben we echt meer van zulke nodig?
Als je gaat kijken hoe men het 80-100 yr terug deed, dan lees je altijd over de inteelt hoe het in goede results resulteerde, maar je leest nooit over de missers :?
'k Denk dat de kansen niet zo hoog zijn, unless you're ready to take some distasters.
Je kansen zijn net zo goed als met 't testen van een syndicate bull

BerichtGeplaatst: ma apr 03, 2006 03:04
door BST
Inteelt is niet per definitie slecht. Ik weet van geen enkele koe de afstamming hier dus er is een goede kans dat er hier en daar 'familieleden' met elkaar 'hokken'.

BerichtGeplaatst: ma apr 03, 2006 12:47
door harm
Bij inteelt fok je gewoon zwakkere koeien. Je moet volgens mij min 5 generaties terug met inteelt en ja dan vallen er gewoon veel stieren af.

BerichtGeplaatst: ma apr 03, 2006 13:55
door Henk
Inteelt is gewoon een van de grootste gevaren die dreigt bij de HF. Maar dat moet toch geen reden zijn om inteelt goed te willen praten? Inteelt wordt dé doodsteek van de HF. Laat het zover niet komen!! :idea:

BerichtGeplaatst: ma apr 03, 2006 15:31
door Gerrit
Als je lijnenteelt wilt doen moet je 2 (verschillende) heel sterk ingeteelde lijnen met elkaar kruizen, dat geeft max heterosis binnen een ras. Op die manier kan je het maximaal benutten, maar ik denk niet dat dat voor de gemiddelde boer weggelegd is. Want je zult met die 2 ingeteelde lijnen allerlei andere problemen krijgen.

BerichtGeplaatst: ma apr 03, 2006 19:43
door auke
lijnenteelt en inteelt staan vlak bij elkkaar. als het goed gaat is het lijnenteelt, als het fout gaat heb je inteelt zi mijn veehouderij leraar vroeger

BerichtGeplaatst: ma apr 03, 2006 20:47
door Sander
Met lijnenteelt is niet veel mis, als je maar weet wat je doet. Ik vind bloedlijnen zeer belangrijk, over het algemeen ga ik voor een zo outcross mogelijke paring. Maar eigen stieren laat ik rustig paren met familieleden. Nu gebeurt dat nog sporadisch, in de toekomst wat meer denk ik.

BerichtGeplaatst: di apr 04, 2006 15:20
door aj-prins
ik denk dat lijnenteelt een betere oplossing is dan zomaar vers bloed toepassen.van lijnenteelt weet je wat dat bloed in jou stal doet en van vers bloed moet je maar afwachten.in canada voert 99 procent terug op elevation. :!: :!: de overige 1 procent is niet geregistreerd dus grote kans dat die ook van hem afstamt.en canada heeft niet voor niks zulke beste koeien

BerichtGeplaatst: di apr 11, 2006 11:14
door aj-prins
heb nu een aerostar uit een rudolph lopen :oops:

BerichtGeplaatst: do jul 27, 2006 15:44
door aj-prins
en een blackstorm droogstaan van foundation :wink: moet goed wezen

BerichtGeplaatst: vr jul 28, 2006 09:21
door aj-prins
de andere foundations lijken anders goed.heb ook nog een paar blackstorm kalveren en een rooie van de eigenstiervan blackstorm maar stuk voor stuk zijn het mooie beeste.wiersma kan toch een behoorlijke stempel drukken :shock:

BerichtGeplaatst: zo jul 30, 2006 21:11
door Sander
Groot onderscheid moet je maken tussen de veehouder en de fokkerijorganisaties. Op bedrijfsniveau maakt nauwere bloedvoering niet zoveel uit, zolang je maar weer genoeg outcross bloedvoering ter beschikking hebt. En daar zit de kneep. Bestaat outcross nog wel? Doordat alle organisaties jarenlang achter elkaar aan holden voor de nieuwste stiervaders, zitten we nu opgescheept met de resultaten. Men komt gelukkig tot inkeer (te laat??), zie ook de nieuwste HI. Maar fokkerij is iets van de lange adem dus zitten we nog wel even met de problemen. Kijk maar naar de recente nieuwe stieren: na de vloedgolf van Addisonzonen, kwamen de Jocko’s, Durhams en Marshalls. Het is allemaal zo eenzijdig. Op bedrijfsniveau is wat experimenteren wel verantwoord, het liefst om de invloed van een koe te vergroten. Zo moet er komende week nog eentje kalven van haar halfbroer. Beetje prutsen met eigen stier is gewoon leuke hobby. Maar waarom een Rudolph combineren met Aerostar?